WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

KONYA 2. ASLIYE TICARET MAHKEMESI

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN : ... ...
ÜYE : ... ...
ÜYE : ... ...
KATİP : ... ...

DAVACI : ... -TC:... ...
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Mahkememizde görülmekte olan davanın dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda,
HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
TALEP :
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 105/11/2024 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı kooperatifin peşin ödemeli üyesi olduğunu, kooperatifin 06/10/2024 tarihinde yapılan genel kurulda alınan kararların hukuka ve kanunlara aykırı olduğunu, alınan kararların müvekkilinin kazanılmış haklarını ihlal ettiğini, davalı kooperatif tarafından gerçekleşen olağanüstü genel kurulda üyelere usulüne uygun bir şekilde davet çıkarılmadığını, toplantı konusunda hukuka uygun bir şekilde bilgilendirme yapılmadığını, toplantıya yapılan oylamanın usulüne uygun gerçekleşmediğini, alınan kararların kanunlara uygun olmadığını, karar alınması için gerekli özel nisap şartlarının sağlanmadığını, toplantı tutanaklarının gerçeğe aykırı tutulduğunu ve müvekkilinin muhalefet şerhi hakkının kısıtlandığını, toplantıda müvekkilinden talep edilen bedellerin açıklama yapılmadan, hesap yapılmadan talep edildiğini ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını, alınan kararların usulünce alınmamasından dolayı butlanla hükümsüz olduğunu ve iptalinin gerektiğini, yoklukla butlana ilişkin karar verilmemesi halinde genel kurulun 3. ve 5. maddeleri ile alınan kararların iptal edilmesi gerektiğini beyanla öncelikle Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyası ile diğer peşin ödemeli üyeler tarafından açılan davaya birleştirilme kararı verilmesine, davalı kooperatifin dayanaktan yoksun ve haksız taleplerinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesine, müvekkilleri aleyhine herhangi bir karar alınmaması yönünde tedbir kararı verilerek bu kararın davalı kooperatife bildirilmesine, müvekkilinin davalı kooperatifin peşin ödemeli üyesi olduğunun tespitine, 06/10/2024 tarihli genel kurulda alınan 3 ve 5 maddelerinin yoklukla butlan bu mümkün olmazsa butlanla malul olduğunun tespitine, mahkememiz aksi kanaatte olursa bu maddelerin iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Dava, genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir.
Dava dilekçesindeki birleştirme talebine istinaden Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyası celp edilip incelenmekle; davacılarının ... , ... ve ... olduğu, davalısının mahkememiz dosyası kooperatif olduğu, dava konusunun mahkememiz dava konusu ile aynı olup aynı genel kurul kararının iptalinin dava edildiği, dosyanın derdest olduğu ve mahkememizdeki davadan önce olacak şekilde 23/10/2024 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır.
Kooperatifler Kanunuun 53/3.maddesi; "Kararların yerine getirilmesi Yönetim Kurulu üyeleri ile denetçilerin şahsi sorumluluklarını mucip olduğu takdirde bunların her biri; Bozma davasının açıldığı ve duruşmanın yapılacağı gün, Yönetim Kurulu tarafından usulen ilan olunur. Birinci fıkrada yazılı bir aylık hak düşüren sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanılamaz. Birden fazla bozma davası açıldığı takdirde, davalar birleştirilerek görülür..." hükmüne amirdir.
6100 Sayılı HMK'nun Davaların birleştirilmesi başlıklı, 166. maddesi;
" (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır." hükmünü içermektedir.
Mahkememiz dosyası ile Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyasının tarafları ve konusu açısından hukuki ve fiili irtibat bulunduğu ve birisi hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte olması ve Kooperatifler Kanunu'nun 53/3.maddesindeki amir hüküm sebebiyle dosyamızın Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememiz dosyası ile Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyası arasında taraf, hukuki sebep ve deliller konusunda benzerlikler bulunduğu ve birbirini etkileyeceği kanaatine varılmakla, DOSYANIN KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNİN ... ESAS SAYILI DOSYASI İLE BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamaya Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinde devam edilerek yargılama harç ve giderleri ile sair hususların ve ihtiyati tedbir talebinin adı geçen mahkemenin ... esas sayılı dosyasında karara bağlanmasına,
3-İşbu dosyanın birleştirilen dava dosyası arasına gönderilmesine,
4-Birleştirme kararının tüm dava taraflarına/vekillerine tebliğine,
5-Artan gider avansının birleşen dosyaya aktarılmasına,
Dair HMK nun 166-168. maddeleri gereğince ancak esas hükümle birlikte istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda oybirliğiyle karar verildi.08/11/2024

Başkan ... Üye ... Üye ... Katip ...

UYAP Entegrasyonu