WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

İSTANBUL 19. ASLIYE TICARET MAHKEMESI

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2024/614 Esas
KARAR NO : 2024/659
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/10/2024
KARAR TARİHİ : 05/11/2024

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin, 26.09.2022 tarihinde vefat eden ... 'un tek mirasçısı olduğunu, diğer mirasçıların mirasın gerçek reddini talep ettiğini, .... Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 12/12/2022 tarihli mirasın reddi ilamı, 09/09/2023 tarihinde kesinleştiğini, muris, ... Limited Şirketi'nin (Mersis: ... ) tek yetkilisi olduğunu, şirketin gizli iflas hali, hem şahsi hem de şirket borçları nedeniyle tereke borca batık olduğunu, terekenin borca batık olması nedeniyle intikal işlemleri 2022 yılından beri yapılmadığını, müvekkilinin, babasından kalan şahsi borçları 2 yıldan beri haricen ödemeye çalışmakta, ancak şirkete ait borçların da alacaklıları tarafından devamlı taciz edildiğini, şirkete ait borçları da ödemek ve yetkili sıfatıyla süreçleri yürütmek isteyen müvekkilinin bu amaçla 15.10.2024 tarihinde mirasçılık belgesi almış ve ...'ya başvurduğunu, davacı müvekkilinin, anılı şirketi kendi adına tescil ettirmek için 16.10.2024 tarihinde ...'ya ... talep numarası ile başvuru yaptığını, ilgili evrakları sunduğunu, ancak ... tarafından pay defteri olmadığı için devir işleminin gerçekleştirilemeyeceğinin bildirildiğini, şirketin muhasebecisiyle iletişime geçen müvekkilinin pay defterinin kendilerinde bulunmadığını, 2022 yılında şirket adresinde çok sayıda haciz ve tahliye işlemi yapıldığını ve bu süreçte kaybolmuş olabileceği bilgisinin söylendiğini, şifahen edinilen bilgiyle; anılı şirketin resmi adresine müteveffanın vefatına yakın zamanda çok sayıda hacze gelindiğini, muhafaza işlemi uygulandığını, şirketin kira borcunu dahi ödeyememesi sebebiyle söz konusu ofis icra kanalıyla tahliye edildiğini ve boşaltıldığını, hali hazırda batık ve borç içinde bulunan bir limited şirketinin, alacaklıların mağduriyetini gidermek amacıyla 2 yıl sonra intikal yoluyla adına tescil ettirmek isteyen mirasçı müvekkilinin iyi niyetinin mağduriyetini yaşadığını,
müvekkilinin mirasçısı olduğu şirkete ait pay defteri müvekkilinin hiçbir kusuru olmadan zayi olduğunu, şirket pay defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesi talebiyle zıyaı öğrenildiği tarihten itibaren kanuni süresi içerisinde bildirimde bulunmak ve işbu davayı açma zaruretinin hasıl olduğunu bildirip,
müvekkilinin mirasçısı olduğu şirkete ait pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava; davacının mirasçısı olduğu şirkete ait pay defterinin kaybolması nedeniyle zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekilinin UYAP üzerinden göndermiş olduğu 02/11/2024 tarihli dilekçesi ile, kaybolan pay defterinin tarafınca bulunması nedeniyle davadan feragat ettiği, feragat nedeniyle dosyanın karara çıkarılmasını talep ettiği görüldü.
Davacı vekilinin vekaletnamesinin incelenmesinden, davadan feragat etmeye yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Feragat, HMK md. 307 vd. maddeleri uyarınca davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi anlamında olup, karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı değildir. Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Feragat kayıtsız ve şartsız olarak yapılmalıdır.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacının feragatinin usul ve yasaya uygun olması sebebiyle davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar kanunu gereğince Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinden önce vuku bulduğundan, maktu karar ve ilam harcının üçte biri olan 142,53-TL harcın mahsubu ile fazladan alınan 285,07 TL'nin yatıran tarafa iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu ( ... Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 05/11/2024

Katip ...

Hakim ...

UYAP Entegrasyonu