T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2024/375 Esas
KARAR NO:2024/730
DAVA:Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ :01/07/2024
KARAR TARİHİ:17/10/2024
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkili ...'in Keşidecisi ...'den olan alacağına karşılık aldığı hamiline yazılı .... ... .../ İstanbul Şubesi IBAN:... nolu, Çek Seri No:... nolu, 10.08.2024 Keşide Tarihli, 154.000,00-TL bedelli bir adet çekin zilyedi iken iş bu çeki kaybettiğini veya çaldırdığını, müvekkili çeki teslim aldıktan sonra, müvekkil çekin meşru hamili iken çek kaybolduğu veya çalındığını, müvekkil tarafından yapılan tüm aramalara rağmen çekin bulunamadığını, söz konusu çek ibraz edilmemiş olsa dahi müvekkilinin yedinde bulunduğu sırada çalındığı veya kaybolduğunu, bu durumun müvekkilinin mağduriyetine neden olduğunu, keşidecisine iade edemediği için keşideci tarafından ödemesi yapılmamakta, yine çeki eline geçiren kişinin çek karşılığının tahsili için icra takibi başlatma riski bulunduğunu, bu nedenle ... Cumhuriyet Başsavcılığı Genel Soruşturma Bürosu .../... Soruşturma numaralı dosya kapsamında suç duyurusunda bulunulduğunu, ancak soruşturma devam ederken çekin üçüncü şahısların eline geçmesinin müvekkili açısından telafisi imkansız zararlar doğurabileceğinden, çek bedelinin bankadan alınmaması için öncelikle ödeme yasağı konulmasını, devamında da adı geçen çekin zayii nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, zayi nedeniyle kıymetli evrak (çek) iptali davasıdır.
Davacı vekili 14/10/2024 tarihli dilekçesinde; müvekkilinin kayıp olan çeki bulduğunu belirterek davadan feragat ettiklerini belirtmiştir.
Davacı vekilinin dosyaya sunulan vekaletnamesi incelendiğinde feragat dilekçesi sunan davacı vekili Av. ...'a davadan feragat yetkisi verildiği görülmüştür.
"HMK MADDE 307- Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. MADDE 309- Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir." hükümleri uyarınca davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Feragat nedeni ile davanın reddine,
2-Kararın kesinleşmesi halinde ödeme yasağının kaldırılması için ... ... ... Şubesine müzekkere yazılmasına,
3-Harçlar Kanunu 22. Maddesi uyarınca feragat ilk celseden önce gerçekleştiğinden karar ve ilam harcının (427,60-TL'nin) 1/3'ü olan alınması gerekli 142,53-TL harcın, peşin alınan 427,60-TL harçtan mahsubu ile fazla 285,07-TL harcın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
4-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Yatırılan avanstan artan bakiyenin karar kesinleştiğinde yatırana/vekiline iadesine,
Dair, davacı/ vekilinin yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize verilecek bir dilekçe ile veya başka bir yer Mahkemesi aracılığı ile gönderilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/10/2024
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır
Dilekçeniz oluşturuluyor. Bu süreç biraz zaman alabilir, ancak sıkılmamanız için aşağıda dilekçe oluşturulmasını istediğiniz konuda benzer içtihatları listeledik. İncelemek isteyebilir veya bekleyebilirsiniz. Dilekçeniz oluşturulduktan sonra ekranda sizinle paylaşılacaktır. Sabrınız için teşekkür ederiz!