WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

İSTANBUL 10. ASLIYE TICARET MAHKEMESI

T.C.
İSTANBUL
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2024/592 Esas
KARAR NO :2024/716

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:10/10/2024
KARAR TARİHİ:15/10/2024

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı şirketin kurucusu ve paylarının tamamının sahibi olan ... tarafından daha önce ... Mah. ... Cad. ... Apartmanı No:62 A ... adresinde yaklaşık bir buçuk yıldır kafe işletmeciliği yapıldığını, mülk sahibi ile yaşanılan anlaşmazlık sonrasında ilgili adresteki işletme boşaltılmak zorunda kalındığını, ilgili adrese dava dışı başka kişiler tarafından yeni bir işletme açıldığını, ilgili adreste davacı tarafından yürütülen işletme işlerinin sonlandırıldığını ve dava dışı yeni kiracıların bu adrese taşınması esnasında 23/09/2024 tarihinde davacı şirketin kurucusu tarafından tüm özen ve dikkat gösterilmesine rağmen dava konusu şirkete ilişkin pay ve karar defterlerinin kaybolduğunun anlaşıldığını, davacı şirkete ait pay ve karar defteri davacı şirket kurucusu ve yetkilisi olan ...'ın tüm özen ve dikkatine rağmen kaybolduğunun zayi olan şirket pay ve karar defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesinin talebiyle işbu davayı açtıklarını, davacı şirkete ait pay ve karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava; TTK.nın 82/7 maddesi gereğince hasımsız açılan zayi belgesi istemine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 82/7. maddesi uyarınca, bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar hırsızlık veya yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziya uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Mahkeme, lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.
TTK'nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir.
Tacirin yukarıda bahsedilen kanun maddesinden yararlanabilmesi için ticari defter ve belgelerinin korunabilmesi amacıyla gerekli dikkati ve ihtimamı göstermiş olması gerekmektedir. Ayrıca ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkati ve özeni göstermesi gerekir.(Emsal için bkz İstanbul BAM 43 HD'nin 2020/1552 E 2020/32 K sayılı ilamı).
Somut olayda; Davaya konu pay ve karar defterlerinin davacı şirket yetkilisi tarafından bulunduğu, talep edilen zayi belgesinin verilmesine yer olmadığı, davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, karar verilmiş ve aşağıdaki hüküm oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına,
2- Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, HMK 342.maddesine uygun olarak düzenlenmiş dilekçenin, HMK 343.maddesi gereğince Mahkememize ve Mahkememize gönderilmek üzere başka yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilmesi ve HMK 344.maddesinde belirtilen harç ve giderlerin yatırılması sureti ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar tefhim edildi, usulen anlatıldı. 16/10/2024

Katip ...
e-imzalıdır

Hakim ...
e-imzalıdır

UYAP Entegrasyonu