DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU 2022/1450 E. , 2024/455 K.
"İçtihat Metni" T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2022/1450
Karar No : 2024/455
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - … - (E-Tebligat)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı ısrar kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, hakkında düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca, gerçek bir emtia teslimi ve hizmet ifasına dayanmaksızın düzenlendiği tespit edilen faturaları 2009 yılı kayıtlarına intikal ettirdiğinden bahisle bu faturalar içeriği katma değer vergisi indirimleri kabul edilmeyerek ve 2008 yılının Aralık döneminden devreden katma değer vergisinin bulunmadığı kabul edilerek yeniden düzenlenen beyan tablosu dikkate alınmak suretiyle 2009 yılının Ocak ila Aralık dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergileri, vergilerin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezaları ile aynı yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
… Vergi Mahkemesinin .. tarih ve E:.., K:… sayılı kararı:
Davacıya fatura düzenleyen ... ve ...hakkındaki tespitlerden anılan mükelleflerin gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmaksızın fatura düzenlediği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle dava konusu cezalı tarhiyatların anılan mükelleflerin düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Davacıya fatura düzenleyen Kocasinan Vergi Dairesi mükellefi ...hakkında tanzim edilen ...tarih ve ...sayılı Vergi Tekniği Raporu'nda şu tespitlere yer verilmiştir:
i. 21/05/2009 tarihinde sanayi tipi iplik alım satımı faaliyetinde bulunmak üzere mükellefiyet tesis ettirmiş olup 25/01/2010 tarihinde işi bırakmıştır.
ii. 11/06/2009 tarihinde yapılan yoklamada, iş yerinde muhtelif iplikler olduğu, iplik miktarının 300 kutu olduğu, ipliklerin Tauna İplikten ve Tur İplikten alındığı, irsaliye ya da faturasının bulunmadığı tespit edilmiştir.
iii. 16/02/2010 tarihinde yapılan yoklamada, sigortalı çalışanın beyanına göre mükellefin tespit anında iş yerinde bulunmadığı ve iş yerine nadiren uğradığı, demirbaş ve emtiasının mevcut olduğu ancak iş yerinde vergi levhası, fatura ve irsaliyenin bulunmadığı tespit edilmiştir.
iv. 2009 yılında toplam 414.150,00 TL katma değer vergisi matrahı beyan etmiştir. Mükelleften mal veya hizmet aldığını beyan eden firmaların Ba formlarındaki toplam tutar ise 5.649.062,00 TL'dir.
v. 2010 yılında toplam 81.500,00 TL katma değer vergisi matrahı beyan etmiştir. Mükelleften mal veya hizmet aldığını beyan eden firmaların Ba formlarındaki toplam tutar ise 1.402.776,00 TL'dir. 2010 yılının Şubat dönemi için 185.269,00 TL, Mart dönemi için 81.878 TL tutarında mal ve hizmet satışı olduğuna dair diğer firmalarca bildirimde bulunulmuştur.
Yapılan yoklamalarda emtiası ve çalışanlarının olduğu tespit edilen ...hakkındaki özellikle dava konusu yıla ilişkin tespitler anılan mükellefin düzenlediği faturaların sahte olduğunu ispatlamaya yeterli bulunmamakta olup düzenlenen faturaların yapılan işin niteliği ve büyüklüğüyle orantılı olup olmadığı araştırılıp gerçek durum somut olarak ortaya konulmamıştır. Bu nedenle dava konusu cezalı tarhiyatların anılan mükellefin düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmında hukuka uygunluk görülmemiştir.
Alışların sahte faturalarla belgelendirilmesi nedeniyle Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmesi maddenin öngörülüş amacına uygun düşmediğinden, dava konusu özel usulsüzlük cezasında hukuki isabet görülmemiştir.
Mahkeme bu gerekçeyle cezalı tarhiyatların ... ve ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davayı reddetmiş; cezalı tarhiyatların ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmı ile özel usulsüzlük cezasını kaldırmıştır.
Tarafların temyiz istemini inceleyen Danıştay Dördüncü Dairesinin 11/12/2019 tarih ve E:2016/5462, K:2019/8626 sayılı kararı:
Temyiz istemine konu kararın, cezalı tarhiyatların ... ve ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrası ile özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrası aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle hukuka uygun bulunmuştur.
Davacının 2009 yılının Eylül ila Aralık dönemlerinde katma değer vergisi dahil 78.296,54 TL tutarında on yedi adet fatura aldığı ...'in vergisel yükümlülüklerinin bir çoğunu yerine getirmemesi, katma değer vergisi matrahları ile Ba-Bs formları arasında uyumsuzluk bulunması, yoklamalardaki tespitler dikkate alındığında beyan edilen tutarda iş hacmine ulaşmasının ticari ve teknik icaplara uymaması karşısında, adı geçen mükellef tarafından davacıya düzenlenen faturaların sahte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, mahkeme kararının cezalı tarhiyatların ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasında hukuka uygunluk görülmemiştir.
Daire bu gerekçeyle kararın, cezalı tarhiyatların ... ve ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davanın reddine ilişkin hüküm fıkrası ile özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasını onamış; cezalı tarhiyatların ...'in düzenlediği faturalardan kaynaklanan kısmının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasını bozmuştur. Daire, tarafların karar düzeltme istemini ise reddetmiştir.
... Vergi Mahkemesinin .. tarih ve E:., K:… sayılı ısrar kararı:
Mahkeme, ilk kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçeyle bozulan hüküm fıkrası yönünden ısrar etmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Gerçek bir emtia teslimi ve hizmet ifasına dayanmaksızın düzenlenen faturalar içeriği katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı, davacı hakkında yeterli inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek ısrar kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Temyizen incelenen ısrar kararının, Danıştay Dördüncü Dairesinin kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Danıştay Dördüncü Dairesinin yukarıda yer verilen kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar kararının bozulması gerekmektedir.
Öte yandan, mahkemece, dava konusu cezalı tarhiyatların 2008 yılının Aralık döneminden devreden katma değer vergisinin bulunmadığının kabul edilmesinden kaynaklanan kısmı hakkında hüküm kurulmadığı görülmüş olup yeniden verilecek kararda dava konusu cezalı tarhiyatların sözü edilen kısmı hakkında da hüküm kurulması gerekmektedir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1- Davalının temyiz isteminin KABULÜNE,
2- ... Vergi Mahkemesinin .. tarih ve E:.., K:… sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,
3- Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,
2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 15/05/2024 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
X - KARŞI OY:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında ısrar kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, istemin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.
Dilekçeniz oluşturuluyor. Bu süreç biraz zaman alabilir, ancak sıkılmamanız için aşağıda dilekçe oluşturulmasını istediğiniz konuda benzer içtihatları listeledik. İncelemek isteyebilir veya bekleyebilirsiniz. Dilekçeniz oluşturulduktan sonra ekranda sizinle paylaşılacaktır. Sabrınız için teşekkür ederiz!