WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

DANIŞTAY 6. DAIRE

Danıştay 6. Daire Başkanlığı         2020/8210 E.  ,  2024/3826 K.
"İçtihat Metni" T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2020/8210
Karar No : 2024/3826

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediyesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN ÖZETİ : Ankara ili, Şereflikoçhisar ilçesi, … Mahallesi, … ada, …, …, … ve … parsel sayılı taşınmazların daha önce uygulama yapıldığı şekliyle yeşil alandan konut alanına dönüştürülmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … tarihli, … sayılı Şereflikoçhisar Belediye Meclisi kararının iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun gerekçeli reddine dair … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine 25/06/2024 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

(X)KARŞI OY :Dosyanın incelenmesinden, Şereflikoçhisar Belediye Meclisinin … tarihli, … sayılı kararı ile, … ada, … sayılı parseldeki park alanında düzenleme yapılması ve 12 metrelik yolun 15 metrelik ana yolla karşıya bağlanması ve 5 metrelik imar yolunun da iptal edilmesine dair imar planı tadilatı yapılmasına karar verildiği, anılan parselde yapılan imar planı tadilatı sonucunda …, …, …, …, …, …, … ve … sayılı parsellerin oluşturulduğu ve sonrasında … tarihli, … sayılı belediye encümeni kararı ile yapılan parselasyon/ifraz işlemi sonucu durumun kadastral açıdan kesinleştiği, davacı tarafından …, …, … ve … sayılı parsellerin 09.08.2000 tarihinde satın alındıktan sonra anılan parseller üzerinde daha önce uygulama yapıldığı şekliyle yeşil alandan konut alanına dönüştürülmesi talebiyle 26.04.2018 tarihinde başvurunun yapıldığı, belediye meclisinin dava konusu kararı ile de, .. ada, … sayılı parselin belediye meclisinin … tarihli, … sayılı kararı ile yapılan plan tadilatıyla arsaya dönüştürüldüğü, ancak ilgili imar paftalarına işlenmediği, bu imar uygulamasının kadastral açıdan kesinleştiği, davacının durumunun yasal yollarla çözülmesine karar verildiği, bunun üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
3194 sayılı İmar Kanununun işlem tarihinde yürürlükte olan şekliyle “Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması” başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, "İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlar.” hükmüne yer verilmiştir.
Bakılan uyuşmazlıkta, … tarihli, … sayılı belediye meclisi kararı ile … ada, … sayılı parselde yapılan imar planı tadilatının imar planı paftasına işlenmediği ve dosya kapsamında imar planı tadilatının askıya çıktığına dair herhangi bir bilgi-evrakın da bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle imar planı tadilatı sürecinin yasal şekle uygun yürütülmediği dolayısıyla hukuk aleminde geçerli bir imar planı tadilatından bahsedilemeyeceği açıktır.
Bu itibarla davacının talebinin karşılanmasının hukuksuz bir imar planı tadilatının meşrulaştırılması anlamına geleceği, davacı talebinin reddine dair dava konusu işlemde hukuka aykırılık aksi yöndeki Dava Dairesi kararında hukuki isabet bulunmadığı sonucuna ulaşıldığından temyiz isteminin kabul edilerek İdari Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği oyu ile Dairemiz kararına katılmıyorum.

UYAP Entegrasyonu