Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2024/2542 E. , 2024/4548 K.
"İçtihat Metni" T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2024/2542
Karar No : 2024/4548
TEMYİZ EDENLER : 1- (DAVACI) ... İletişim Elektronik Tekstil İnşaat Sanal Mağazacılık Hizmetleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
2- (DAVALI) ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurularına ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, kısmen sahte fatura düzenlediği ve alımlarının bir kısmını sahte faturalarla belgelendirdiğinden bahisle önceki dönemden devreden indirilebilecek katma değer vergisinin olmadığı da gözetilerek yeniden oluşturulan beyan tablosuna göre 2017 yılının Ekim ila Aralık dönemleri için re'sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin 1. bendi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı Tasfiye Halinde ... Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkındaki saptamaların düzenlediği faturaların sahte olduğunu ortaya koyacak mahiyette olmadığı, ... Teknoloji Ürünleri İletişim İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi ile ... Cep Telefon İnternet Hizmetleri ve Sanayi İthalat İhracat Anonim Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporlarında yer alan tespitlerin ise düzenlediği faturaların gerçeği yansıtmadığını gösterdiği, kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu tarhiyat azaltılmış, özel usulsüzlük cezası kaldırılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurularının, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :
Davacı tarafından, 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 5. maddesi kapsamında taraflarına bir aylık süre verilmesi gerekirken bu süre verilmeden tarhiyat yapılamayacağı, objektif ölçülere dayanmayarak ve hiçbir gerekçe gösterilmeyerek karar verildiği, davalı idarece tanzim olunan vergi tekniği raporundaki tespitler dışında firmalarının imalatçı olması, imalat kapasiteleri, çalışan personel durumu, fiili ve kaydi envanteri ile ödeme bilgileri gibi hususlar araştırılmaksızın karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu, gerçek alışverişe dayanan faturalara isabet eden katma değer vergisinin ödendiği ancak yapılan tarhiyat ile bu verginin yeniden taraflarından istendiği, bu durumun da mükerrerlik arz ettiği ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
Davalı idare tarafından, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin 2. fıkrası uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı hakkında tanzim edilen ... tarih ve ... sayılı vergi tekniği raporunda, davacının tamamen sahte belge düzenlemek amacıyla kurulmuş bir şirket olduğuna dair yeterli tespit bulunmadığı, ancak bir kısım cep telefonlarını sanal mağaza üzerinden veya kurumsal firmalara sattığı, gerçek faaliyetinin yanında komisyon karşılığı olmaksızın düzenlenen faturalar ile satışların maliyetini ve katma değer vergisi tutarlarını yükselterek ödenecek kurumlar vergisi tutarını azaltmak veya ödenecek katma değer vergisi çıkmasını engellemek amacıyla ... Cep Telefon İnternet Hizmetleri ve Sanayi İthalat İhracat Anonim Şirketi, Tasfiye Halinde ... Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Tasfiye Halinde ... Elektronik İletişim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketine düzenlediği faturaların sahte nitelikte olduğu yönündeki tespitten hareketle 7326 sayılı Kanun kapsamında yaptığı başvurunun kabul edilmediği, bahse konu vergi tekniği raporuna istinaden tanzim olunan ... tarih ve ... sayılı vergi inceleme raporunda ise söz konusu şirketlere yapılan satışlara isabet eden katma değer vergisi matrahlarının ilgili aylardaki beyan edilen katma değer vergisi matrahlarından çıkarıldığı, öte yandan davacının, hakkında vergi tekniği bulunan ve faturalarını kayıtlarına aldığı Tasfiye Halinde ... Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ... Teknoloji Ürünleri İletişim İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi ile ... Cep Telefon İnternet Hizmetleri ve Sanayi İthalat İhracat Anonim Şirketinden alınan faturalara isabet eden katma değer vergisinin indirimlerden reddi ve 2017 yılının Ekim dönemine önceki dönemden devreden indirilebilecek katma değer vergisi olmadığı da gözetilmek suretiyle yeniden düzenlenen beyan tablosuna göre dava konusu verginin re'sen salındığı, üç kat vergi ziyaı cezası ile özel usulsüzlük cezasının kesildiği anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 22. maddesinin 1. fıkrasında; konular aydınlandığında meselelerin sırasıyla oya konulacağı ve karara bağlanacağı, kararlarda bulunacak hususları düzenleyen 24. maddesinin (b) bendinde, davacının ileri sürdüğü olaylar ve hukuki sebepler ile istem sonucunun kararda belirtileceği, (e) bendinde, kararın dayandığı hukuki sebeplerin, gerekçe ve hükmün kararda gösterilmesinin zorunlu olduğu kurala bağlanmış, 49. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendinde ise usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması bozma sebebi olarak sayılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava konusu vergi ve cezalar, kısmen sahte fatura düzenlenmesi, alımların bir kısmının sahte faturalarla belgelendirilmesi ve önceki dönemden devreden indirilebilecek katma değer vergisi bulunmamasından kaynaklandığı halde salt sahte fatura kullanımından kaynaklandığının kabulü suretiyle diğer hususlar hakkında herhangi bir değerlendirme yapmaksızın davayı sonuçlandıran ve bu nedenle yargılama usulüne uygun düşmeyen Vergi Mahkemesi kararına yöneltilen istinaf başvurularının reddine ilişkin kararın bozulması gerekmiştir.
Öte yandan, davacı tarafından dava dosyasına sunulan dilekçelerde 7326 sayılı Kanun kapsamında başvurusunun bulunduğu iddia edildiğinden Vergi Dava Dairesince yeniden verilecek kararda bu hususun da değerlendirileceği tabiidir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının BOZULMASINA, 04/07/2024 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.
(X)-KARŞI OY :
Temyiz dilekçelerinde ileri sürülen iddialar Vergi Dava Dairesi kararının dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında, kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz istemlerinin reddi ile kararın onanması gerektiği görüşüyle Karara katılmıyorum.
Dilekçeniz oluşturuluyor. Bu süreç biraz zaman alabilir, ancak sıkılmamanız için aşağıda dilekçe oluşturulmasını istediğiniz konuda benzer içtihatları listeledik. İncelemek isteyebilir veya bekleyebilirsiniz. Dilekçeniz oluşturulduktan sonra ekranda sizinle paylaşılacaktır. Sabrınız için teşekkür ederiz!