T.C. ANKARA 5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/402
KARAR NO : 2023/389
DAVA : Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 11/09/2023
KARAR TARİHİ : 22/09/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/09/2023
Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili 11/09/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkilin önceki tarihli “...” şeklindeki ticaret unvanı dolayısıyla "..." markası üzerinde SMK m. 6/3 ve m. 6/6 gereği hak elde etmiş olmasına rağmen ve yine müvekkilinin bu haklarını kullanmasını engellemek amacıyla SMK m. 6/9'a kapsamında kötüniyetli bir şekilde markayı kendi adına tescil ettiren davalının ... başvuru ve tescil numaralı “...” ibareli markasının 39. (ticaret-hizmet) sınıf bakımından SMK m. 25/1 gereğince hükümsüzlüğüne karar verilmek suretiyle sicilden terkinini, mevcut durumun korunması ve dava sonucunda verilecek hükmün etkinliğini temin etmek amacı ile ilgili markanın ... nezdinde tutulan marka sicil kaydına SMK m. 149 ve 159 uyarınca dava sonuçlanıncaya dek üçüncü kişilere devrini önleyecek şekilde teminatsız olarak tedbir konulmasını, işbu davanın .... E. Sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
Usul ekonomisi ilkesi gereği dilekçe teatisi aşamasından önce birleştirme talebini değerlendirmek üzere .... Esas sayılı dosyası celp edilerek incelenmiştir.
.... Esas sayılı dava dosyası incelendiğinde; Davalısının iş bu dava dosyasının davacısı, davacısının iş bu dava dosyasının davalısı, davanın konusunun; iş bu davada hükümsüzlüğü istenen marka hakkına tecavüz eyleminden kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (HMK m.166/1)
Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (HMK m.166/4)
Belirtilen açıklamalar ışığında somut olayda yapılan incelemede; Mahkememizde görülmekte olan dava ile .... Esas sayılı dava dosyasında görülmekte olan dava arasında bağlantı bulunduğu, .... Esas sayılı dava dosyasında verilecek hükmün, iş bu davada verilecek hükümden doğrudan etkileneceği, bu nedenle her iki dava arasında bağlantı bulunduğu anlaşıldığından, iş bu dava dosyasının .... Esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M :
1-Mahkememizin bu dosyasının bağlantılı bulunduğu .... Esas sayılı dosyasıyla BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememizin ... esas sayısının bu şekilde kapatılmasına, bundan sonraki tüm işlemlerin birleştirilen dosya üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememiz ... esas sayılı dosyasında istenen tedbir talebinin birleşen dosya üzerinden değerlendirilmesine,
3-Yargılama giderlerinin asıl dosya içinde ele alınmasına,
Evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK m.168 hükmü gereği esas hükümle birlikte İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere karar verildi. 22/09/2023
Katip ...
E imzalı
Hakim ...
E imzalı
Dilekçeniz oluşturuluyor. Bu süreç biraz zaman alabilir, ancak sıkılmamanız için aşağıda dilekçe oluşturulmasını istediğiniz konuda benzer içtihatları listeledik. İncelemek isteyebilir veya bekleyebilirsiniz. Dilekçeniz oluşturulduktan sonra ekranda sizinle paylaşılacaktır. Sabrınız için teşekkür ederiz!