WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

ANKARA 3. FIKRI VE SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESI

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2022/504
KARAR NO : 2023/28

HAKİM : ...
KATİP : ...

DAVACI : ...
VEKİLİ : Av. ...

DAVALILAR : 1- ...
Av. ...
: 2- ...

DAVA : Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali)
DAVA TARİHİ : 23/07/2018
KARAR TARİHİ : 26/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/01/2023
DAVA:
Davacı vekili 23.07.2018 harç tarihli dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanlarında özetle; müvekkili şirketin .... sayılı "...", "...", "...", "...+...", "... ...+..." ibareli tanınmış markanın sahibi olduğunu, davalı şirketin, bu marka ile karıştırma ihtimali bulunacak derecede benzer nitelikteki “...” ibaresini marka olarak tescil ettirmek üzere davalı ...’e başvuruda bulunduğunu, ... kod numarasını alan başvurunun, ... Bülteninde ilanı üzerine müvekkili tarafından ... Başkanlığına itirazda bulunulduğunu, ancak itiraz yerinde görülmeyerek reddedildiğini, bu kararın yeniden incelenmesi talebinin de nihai olarak ... tarafından reddedildiğini, oysa taraf markalarının kapsamında yer alan emtiaların aynı olduğunu, markaları oluşturan işaretlerin benzer olduğunu, özellikle çay sektöründe şemsiye markaya eklenen farklı ibarelerle yeni markalar yaratmanın yaygın olduğunu, bu nedenle davalının marka başvurusunun müvekkili şirket markalarının yeni bir versiyonu zannedileceğini, davalı tarafın daha önce "... ..." ibareli ve ... sayılı marka başvurusunda bulunduğunu ve başvurunun müvekkili markaları nedeni ile reddine karar verildiğini, taraf markaları arasında iltibas tehlikesi oluştuğunu, davalının müvekkilin markaları ile iltibas teşkil eden önceki tarihli marka başvurusunun ...tarafından reddine karar verilmiş olmasına rağmen benzer bir başvurunun tekrar yapılmasının kötüniyetin göstergesi olduğunu, bu nedenlerle dava konusu ... kararının yerinde olmadığını belirterek, ...ve Marka Kurumu ...’nın ... sayılı kararının iptali ile ... sayılı markasının hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı ...vekili cevap dilekçesinde özetle; markaların görsel, işitsel ve anlamsal düzeyde ilişkilendirme ihtimali de dahil olmak üzere karıştırmaya yol açabilecek derecede benzer olmadığını, davalının önceki tarihli ... sayılı marka başvurusunun farklı unsurlar içermesi nedeni ile farklı kararların verilmesinin doğal olduğunu; önceki tarihli kurum kararının işbu başvuruya ilişkin itiraza da emsal teşkil etmesinin bu nedenle mümkün olmadığını; dava konusu kararın yerinde olduğunu savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ... cevap dilekçesinde özetle, markalar arasında görsel, işitsel ve anlamsal bir benzerlik olmadığını; davacının kötüniyet iddiasının hak ve adaletle ilgisinin bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
....HUKUK DAİRESİ KARARI:
....Hukuk Dairesinin 27/09/2022 tarih ve ... sayılı ilamıyla özetle;
"...Dava, ... kararının iptali ve tescil edilmişse markanın hükümsüzlüğü istemine ilişkin olup, ilk derece mahkemesince yazılı gerekçe ile davanın reddine, Bölge Adliye Mahkemesi’nce ise davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. ... sayılı SMK’nın 6/1 maddesinde “Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği ve kapsadığı mal veya hizmetlerin aynılığı ya da benzerliği nedeniyle, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali varsa itiraz üzerine başvuru reddedilir.” denilmektedir. Somut olayda davacı "...", "...", "...", "...+...", "... ...+..." ibareli markalarına dayanarak davalının “...” ibareli marka başvurusuna itirazda bulunmuş olup, davacı markalarındaki “...” ibareleri ile davalının başvurusundaki markanın esas unsurunu oluşturan “...” ibaresi görsel, sescil ve işitsel olarak benzer olup, iltibas tehlikesi bulunduğu gözetilmeksizin davacının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir..." karar verilmiştir.
... sayılı SMK m.6/1 hükmü kısaca, bir marka başvurusunun daha önce yapılmış başvuru veya tescilli bir marka ile “karıştırılma ihtimali” bulunması ve önceki marka ya da başvuru sahibinin itiraz etmesi koşuluyla başvurunun reddini öngörmektedir. Şu halde, iltibas ya da karıştırma riskinin varlığı için, tescil kapsamındaki mal/hizmetlerin ve aynı zamanda başvuru ve markanın (...) karıştırma ihtimali bulunacak derecede aynı yada benzer olması gerekir; karıştırma ihtimalinin değerlendirilmesinde somut olayın tüm özellikleri dikkate alınarak bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. İlke olarak mal ve hizmet benzerliği ile değerlendirmeye başlanır. Mal ve hizmetlerin benzerliği değerlendirilirken de çekişme konusu mal ve hizmetlerin ortalama tüketici kitlesi, doğal yapısı, kullanım amacı, fiyatı, alım sıklığı, üretim dağıtım ve satış kanalları ile yerleri, rekabet, ikame veya tamamlama ilişkisi olup olmadığı gibi bütün faktörler dikkate alınmalıdır.
Buna göre dava konusu başvuru'nun “...” ibaresinden oluştuğu, kapsamında ....sınıftaki "29 Et, balık, kümes ve av hayvanlarının etleri ile her nevi işlenmiş et ürünleri. Kuru bakliyat. Hazır çorbalar, bulyonlar. Zeytin, zeytin ezmeleri. Hayvansal kaynaklı sütler; bitkisel kaynaklı sütler; süt ürünleri (...). Yenilebilir bitkisel yağlar. Kurutulmuş, konservelenmiş, dondurulmuş, pişirilmiş, tütsülenmiş, salamura edilmiş her türlü meyve ve sebzeler, salçalar. Kuru yemişler. Fındık ve fıstık ezmeleri, tahin. Yumurtalar, yumurta tozları. Patates cipsleri. 30 Kahve, kakao; kahve veya kakao esaslı içecekler, çikolata esaslı içecekler. Makarnalar, mantılar, erişteler. Pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlılar: Ekmek, simit, poğaça, pide, sandviç, katmer, börek, yaş pasta, baklava, kadayıf, şerbetli tatlılar, puding, muhallebi, kazandibi, sütlaç, keşkül. Bal, arı sütü, propolis. Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, vanilya, baharatlar, domates sosları dahil olmak üzere soslar. Mayalar, kabartma tozları. Her türlü un, irmikler, nişastalar. Toz şeker, kesme şeker, pudra şekeri. Çaylar, buzlu çaylar. Şekerlemeler, çikolatalar, bisküviler, krakerler, gofretler. Sakızlar. Dondurmalar, yenilebilir buzlar. Tuz. Hububattan .(...) imal edilmiş çerezler, patlamış mısır, yulaf ezmeleri, mısır cipsleri, kahvaltılık hububat ürünleri, işlemden geçirilmiş buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç. Pekmez" mallarının bulunduğu, itiraza dayanak markaların ise "...", "...", "...", "...+...", "... ...+..." ibarelerinden meydana geldiği ve koruma kapsamlarında .... sınıflardaki mal ve hizmetlerin yer aldığı gözlenmektedir.
Buna göre, açıklanan kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmede, başvuru kapsamındaki ....sınıftaki malların itiraza dayanak markaların kapsamındaki mal ve hizmetlerle aynı/aynı tür/benzer oldukları tespit ve kabul edilmiştir.
İşaretlerin benzerliğine gelince, bu değerlendirmede, önceki markanın ayırt edicilik düzeyi, tescil kapsamındaki mal/hizmetler yönünden tanımlayıcılığı ve bu nedenle zayıflığı ya da kullanımla sonradan yüksek ayırt edicilik veya tanınmışlık kazanıp kazanmadığı önemli bir faktördür. İşaretler de parçalara ayrılmadan ve bütüncül olarak değerlendirmeli, ancak markayı oluşturan dominant yada ayırt edici unsurlar akılda tutulmalıdır. Görsel, sescil ve kavramsal benzerlik ya da farkların, markanın genel izleniminde bıraktığı etki esas alınmalıdır.
Davalının dava konusu marka başvurusu kelime markası olup ... unsuru ihtiva etmemektedir. Davalının dava konusu marka başvurusu siyah standart büyük harflerle yazılı ... ibarelerinden oluşmaktadır. Davalının marka başvurusunda yer alan ... ibaresinin ...de bir anlamı bulunmamakla birlikte iştikak kelimesinin “Yarılmış bir şeyin bir bölümünü alma” şeklinde anlamı bulunmaktadır. Davalının dava konusu marka başvurusunda bulunan iki ibareden biri ön plana çıkarılmamış olmakla davalının markasının bir bütün olarak esaslı unsurunun ... olduğu kanaatine varılmıştır.
Davacının markaları ise, ..., ..., ... ibarelerinden oluşmaktadır. Davacının bir kısım markaları kelime markası iken bir kısmı ise hem ... hem kelime markalarıdır. Davacının markasında bulunan ... kelimesinin bir anlamı bulunamamıştır. Bu kelimenin ısıtmak fiilinden türetilmiş bir kelime olduğu düşünülmektedir. Davacının markasında bulunan ... kelimesinin düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak için düzenlenmiş yer şeklinde anlamı bulunmaktadır. Davacının markasında bulunan ... kelimesinin ise bardak şeklinde anlamı bulunmaktadır.
Somut olayda davacı "...", "...", "...", "...+...", "... ...+..." ibareli markalarına dayanarak davalının “...” ibareli marka başvurusuna itirazda bulunmuş olup, davacı markalarındaki “...” ibareleri ile davalının başvurusundaki markanın esas unsurunu oluşturan “...” ibaresi görsel, işitsel olarak benzer olup, iltibas tehlikesi bulunduğu kanaatine varılmıştır.
Usul ve yasaya uygun bulunan .... Hukuk Dairesi'nin 27/09/2022 tarih ve ... sayılı bozma ilamına uyularak yargılamaya devam olunmuş, somut olayda davacı "...", "...", "...", "...+...", "... ...+..." ibareli markalarına dayanarak davalının “...” ibareli marka başvurusuna itirazda bulunmuş olup, davacı markalarındaki “...” ibareleri ile davalının başvurusundaki markanın esas unsurunu oluşturan “...” ibaresi görsel, işitsel olarak benzer olup, iltibas tehlikesi bulunduğu kanaatine varıldığından, davanın kabulüne, ....'nun ... sayılı kararının iptaline, ... sayılı markanın hükümsüzlüğüne, sicilden terkinine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Davanın KABULÜNE,
2-....'nun ... sayılı kararının iptaline,
3-... sayılı markanın hükümsüzlüğüne, sicilden terkinine,
4-Alınması gereken 179,90 TL harçtan peşin alınan 35,90 TL harcın mahsubu ile bakiye 144,00 TL bakiye karar harcın davalılardan alınarak hazineye gelir kaydına,
5-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiği için AAÜT uyarınca 15.000,00 TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü gösterilen 2.568,25 TL yargılama giderinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
7-Tarafların yatırdıkları gider avanslarından kalan tutarın HMK 333/1 uyarınca karar kesinleştiğinde iade işlemi yapılmak üzere tebliğden itibaren 15 gün içinde, banka hesap numarası bildirildiğinde hesaba aktarılmasına, aksi halde ... aracılığı ile adreste ödemeli olarak gönderilmesine,
Dair verilen karar, davacı vekili ile davalı kurum vekilinin yüzüne karşı, diğer davalının yokluğunda 6100 sayılı HMK'nun 361. Maddesi uyarınca tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Yargıtay’da temyiz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 26/01/2023

Katip ...
¸

Hakim ...
¸

¸Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince
DYS üzerinden E-İmza ile imzalanmış olup,
Ayrıca fiziki olarak imzalanmayacaktır.

Davacı Masraf Dökümü:
İlk Masraf 77,00.-TL
Posta Masrafı 466,25.-TL
Bilirkişi Masrafı 1.800,00.-TL
İstinaf.Kar.Harcı 44,40.-TL
İstinaf Yol.Baş.Harcı 121,30.-TL
Tem. Kar. Harcı 59,30.-TL
Toplam 2.568,25.-TL

UYAP Entegrasyonu