WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

ANKARA 2. FIKRI VE SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESI

T.C. ANKARA 2. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2022/153 Esas - 2023/37
T.C.
ANKARA
2. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA

ESAS NO : 2022/153
KARAR NO : 2023/37

HAKİM : ...
KATİP :....

DAVACI :....
DAVALI :....
DAVA : Marka Hakkına Tecavüzün Refi
DAVA TARİHİ : 22/04/2022
KARAR TARİHİ : 26/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 30/01/2023
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan Marka Hakkına Tecavüzün Refi istemli davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının, uzun yıllardan beri inşaat turizm ticaret alanında başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösterdiğini, ... markasının, davacının kullanımı ile tanınmış bir marka haline gelmiş olduğunu ve davacı lehine, çeşitli sınıflarda, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenmiş olduğunu, davalı firmanın, Beykoz/İstanbul adresinde, davacı ile aynı olan inşaat sektörlerinde faaliyet göstermekte olup basılı evraklarında, http://www.akkamimarlik.com.tr uzantılı internet sitesinde ve çeşitli mecralarda ... markasını kullandığını ve bundan menfaat elde ettiğini, davalı firma tarafından gerçekleştirilen kullanım, davacı adına tescil edilmiş olan ibarenin, yazılış, söyleyiş ve şekli kullanımı açısından birebir aynı olup, davacının 6769 sayılı Kanunla korunan haklarına tecavüz teşkil ettiğini ve bu durumun haksız rekabet oluşturduğunu, sınaî Mülkiyet Kanunun 7. maddesinde, marka tescilinden doğan hakların kapsamının düzenlendiğini, buna göre, Kanunla sağlanan marka koruması tescil yoluyla elde edildiğini ve marka tescilinden doğan hakların münhasıran marka sahibine ait olduğunu, davalı firmanın tescil yoluyla elde ettikleri markayı kanunda yazılan şekillerde kullandıklarını, internet aramalarında davalı firmanın, davacının tescilli markasından önce çıkmasının müvekkili firmaya ulaşmak isteyenlerin önünde engel teşkil ettiğini, bunun da sektörde karışıklığa sebep olduğunu, her ne kadar dava yoluna başvurmadan önce davalı firmaya Ankara 24. Noterliği'nden 18 Kasım 2021 tarihli 22941 yevmiye numarası ile ihtar gönderilmiş olsa da davalı firmanın marka tecavüzünden vazgeçmemiş herhangi bir şekilde anlaşma yoluna gitmemiş olduğunu, davalı şirketin web sitesinin kapatılmasını, kullandığı logoyu kullanmasının yasaklanmasını, yaptığı işlerde davacının firma isminin kullanımına son verilmesini ifade ederek, davacının markasına yapılan tecavüzün önlenmesi ve kaldırılması ile davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili 16.01.2023 havale tarihli dilekçesiyle, davadan feragat ettiklerini, feragat doğrultusunda karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili ve davacı vekili 26.01.2023 tarihli duruşmada 12.01.2023 tarihli sulh sözleşmesi gereğince sulh olduklarını, sulh sözleşmesi gereği davadan feragat ettiklerini, karşılıklı olarak masraf ve ücreti vekalet taleplerinin olmadığını, karşılıklı uzlaştıklarını beyan etmişlerdir.
Davacı ve davalı şirket vekillerinin sunmuş oldukları vekaletnamede feragata yetkili bulundukları anlaşılmıştır.
Beliren duruma göre 6100 sayılı HMK'nın 311.maddesi uyarınca feragat kesin hüküm gibi sonuç doğuracağından, davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.
H Ü K Ü M :
D a v a n ı n F e r a g a t N e d e n i y l e R e d d i n e,
Alınması gereken 179,90.-TL'den peşin alınan 80,70.-TL'nin mahsubu ile alınması gereken (179,90*2/3=119,86.-80,70=)39,16‬.-TL'nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
Davalı vekili vekalet ücreti talep etmediğinden bu hususta bir karar verilmesine yer olmadığına,
Davalı şirketin yapmış olduğu bir gider olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
Davacının yapmış olduğu giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
Yatırılan ve kullanılmayan gider avansının, hükmün kesinleşmesini müteakip re'sen davacıya iadesine (HMK m.333),
Dair, davalı ve davacı vekillerinin yüzlerine karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.26.01.2023

Kâtip Hâkim ...
✍e-imzalıdır ✍e-imzalıdır

UYAP Entegrasyonu