WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

YARGITAY 1. CEZA DAIRESI

1. Ceza Dairesi         2024/3414 E.  ,  2024/6350 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SAYISI : 2023/1959 E., 2024/392 K.
SUÇ : Kasten öldürme
HÜKÜM : İstinaf başvurularının esastan reddi kararı
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Bozma

İlk Derece Mahkemesince verilen hükme yönelik istinaf incelemesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararın; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 286/1. fıkrası uyarınca temyiz edilebilir olduğu, 260/1. fıkrası gereği temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, 291/1. fıkrası gereği temyiz isteminin süresinde olduğu, 294 /1. fıkrası gereği temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, 298/1. fıkrası gereği temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:

I. HUKUKÎ SÜREÇ
1. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinin, 03.10.2023 tarihli ve 2023/252 Esas, 2023/326 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında kasten öldürme suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 81/1. ve 53/1-2-3. maddeleri uyarınca müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.

2. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin, 16.02.2024 tarihli ve 2023/1959 Esas, 2024/392 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükme yönelik sanık ve müdafiinin istinaf başvurularının 5271 sayılı Kanun’un 280 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca esastan reddine karar verilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ
Cumhuriyet savcısının temyiz istemi özetle, eksik araştırmaya, sanık hakkında haksız tahrik ve takdirî indirim hükümlerinin uygulanması gerektiğine ilişkindir.

III.GEREKÇE
1. Sanık ile maktulün daha önce tanıştıkları ancak pek görüşmedikleri, olay günü sanığın iş yerinde çalıştığı sırada maktulün geldiği, birlikte alkol aldıkları, aralarında maktulün alacağını istemesi nedeni ile tartışma çıktığı, sinirlenen sanığın öldürmeye elverişli bıçak ile maktulün hayatî bölgesi olan boyun kısmını hedef alarak bir kez sert şekilde vurması sonucu iç organ ve büyük damar yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu ölümüne sebebiyet verdiği anlaşılan olayda,

2. Oluşa, dosya kapsamına ve ikrara dayalı savunmaya göre tanık dinlenmesine ve eksik soruşturmaya ilişen tebliğnamedeki bozma görüşüne iştirak edilmemiştir.

3. Yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, yargılama sonucunda oluşan kanaat ve takdire göre ceza yaptırımının yasal bağlamda ve gerekçesi gösterilerek belirlendiği, takdirî indirimin Mahkemenin takdir yetkisi kapsamında, yasal, yerinde ve yeterli gerekçelerle uygulanmamasına karar verildiği anlaşıldığından, Cumhuriyet savcısının temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümde bozma nedeni dışında hukuka aykırılık bulunmamıştır.

4. Sanığın soruşturma aşamasında alınan ilk beyanında maktulün kendisinden alacağını istemesi nedeni ile onunla tartıştıklarını, maktulün kendisine küfür ettiğini ifade etmesi ile soruşturma evresinde beyanı alınan tanık Kemal'in maktul ile sanık arasında kavga sesleri duyduğunu yanlarına gittiğinde yerde boğuştuklarını ve birbirlerine vurmaya çalıştıklarını gördüğünü ifade etmesi nazara alındığında ilk haksız hareketin hangi taraftan kaynaklandığının belirlenemediği de gözetilerek sanık hakkında 5237 sayılı Kanun' un 29 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca asgari oranda haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiğinin düşünülmemesi yönünden hükümde hukuka aykırılık bulunmuştur.

IV. KARAR
Gerekçe bölümünde (4) nolu bentte açıklanan nedenle Cumhuriyet savcısının temyiz istemleri haksız tahrik yönünden yerinde görüldüğünden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin,

16.02.2024 tarihli ve 2023/1959 Esas, 2024/392 Karar sayılı kararının 5271 sayılı Kanun’un 302 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye kısmen uygun olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA,

Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE,

08.10.2024 tarihinde karar verildi.

UYAP Entegrasyonu