WhatsApp Hukuki Asistan

Yeni

Son Karar yapay zeka destekli hukuk asistanınız artık WhatsApp üzerinden cebinizde. Aşağıdaki hizmetlerden dilediğinizi seçerek WhatsApp asistanınıza soru sorarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hukuki Destek Alma
Hukuki sorularınız için anında uzman desteği alın
Yargıtay ve BAM Kararı Arama
Emsal kararlar ve içtihatlar için arama yapın
Dava Dilekçesi Hazırlama
Yapay zeka ile hızlı ve profesyonel dilekçeler oluşturun
Sözleşme Hazırlama
Özelleştirilmiş sözleşme şablonları oluşturun
Loading Logo

sonkarar

Sayfa Yükleniyor

ANTALYA 2. ASLIYE TICARET MAHKEMESI

T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/337
KARAR NO : 2024/687

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 09/05/2024
KARAR TARİHİ : 24/10/2024

Mahkememizde görülmekte bulunan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Bahse konu ... kendisine ve kardeşi ...'a ait olduğunu, şirketin faaliyetine devam etmesinde fayda görmedikleri için tasfiye edildiğini, taraflarına tasfiye memurluğu yapılarak tasfiye edilen ...'nde kayıtlı olan ... sicil numaralı, Antalya Kurumlar Vergi Dairesine ... vergi numarası ile kayıtlı şirketin bir ... şirketi olduğunu, şirketinin ... tarihinden itibaren tasfiye edilen ... tarihinde ise terkin edildiğini, sehven yapılmış bir hata sonucu şirketinin üzerinde ... model ... adet ... marka ... tipinde bir ... kaldığını, satmak istediklerini bunun için şirketin ihya olması gerektiğini, TTK 547.maddesi gereğince tasfiyenin yapılmasından sonra ek tasfiyenin yapılmasının zorunlu olduğunu, ...'nin tekrar ihya edilmesini ve ... kaydedilmesine ve tekrardan tasfiye memuru olarak atanmasına karar verilmesinini talep ve dava etmiştir.
Davalı cevap dilekçesinde özetle: ...'nün ... sicil numarasında kayıtlı ...'nin dosyasında yapılan incelemede, şirketin sicile ... tarihinde kayıtlı olduğu, tasfiye memuru olarak ...'ın atandığını, ... tarih ve ... tarihinde terkin edilerek kaydının silindiğinin tespit edildiğini, ... yasal hasım konumunda olması sebebiyle aleyhine yargılama masrafı ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Mahkememizce şirketin sicil dosyası celp edilmiş, ... plakalı motosiklet kaydı Uyap üzerinden çıkartılmıştır.
Dava, ... den tasfiye sonucu terkin edilen şirket tüzel kişiliğinin TTK'nun 547. Maddesine dayalı olarak ihyası istemine ilişkindir.
... incelenmesinden; şirketin ... Sicilinin ... sicil numarasında kaydının yapıldığı, ... tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği, davacının şirketin üyesi olduğu, son tasfiye memurunun ...'ın olduğu anlaşılmıştır.
TTK'nın 547.maddesi uyarınca; (1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.
Uyaptan yapılan araç malik sorgusundan, ... plakalı ... ihyası talep edilen şirket adına kayıtlı olduğu görülmekle, iş bu ihya davasının açılmasında davacının hukuki yararının bulunduğu anlaşılmıştır.
Şirketin tüzel kişiliği, ... sicilinden silinmesi (terkini) ile sona erer. Tüzel kişiliğin sona ermesi de tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanması ile gerçekleşir. Şayet tasfiye işlemleri gerektiği gibi tamamlanmamış ve tasfiyesi gereken hususlar eksik bırakılmışsa tüzel kişilik ... den silinse bile şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiğinin kabulü olanaksızdır. Şirketin halen üzerine kayıtlı aracının bulunması şirketin eksik tasfiye edilmiş olduğunu göstermektedir. Çünkü terkin sonucunda şirket bu araçla ilgili işlemleri yapamayacaktır. İşlemlerin yapılabilmesi için şirketin ihya edilmesinin gerektiği, bu nedenle ihya talebinde davacı tarafın hukuki yararının bulunduğu anlaşıldığından davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, ek tasfiye işlemlerini yapması için bu konuda ...'ın tasfiye memuru olarak atanmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davanın KABULÜ ile;
...'nün ... sicil numarasına kayıtlı ... adına kayıtlı ... plakalı ... ilgili işlemlerle sınırlı olmak üzere ihyası ile ek tasfiye işlemleri için sicile yeniden tesciline,
2-Ek Tasfiye işlemleri için TTK'nın 547/2 maddesi uyarınca ...'ın atanmasına,
3-Karar kesinleştiğinde bir örneğinin tescil ile ilan edilmek üzere ...'ne gönderilmesine,
4-Alınması gerekli ... TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
6-Davalı yasal hasım olduğundan bu dava nedeniyle davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ve davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dair, davacının yüzüne karşı, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi'nde ilgili Hukuk Dairesi'nde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.24/10/2024

Katip ...
✍e-imzalıdır

Hakim ...
✍e-imzalıdır

UYAP Entegrasyonu